Odla basilika utan jord
Basilika är en av de mest lättodlade växterna du kan odla hydroponiskt, och nästan ett måste i varje kök. Se fram emot en lång skörd efter att du har läst vår guide.

Det är något särskilt med basilika – kanske är det drömmen om en sommar i Italien, eller de aromatiska bladens karaktäristiska form och doft. Oavsett anledning är det inte förvånande att basilika är den mest sålda kryddväxten i svenska livsmedelsbutiker.
Men om du älskar basilika vet du också hur svårt det kan vara att hålla liv i den lilla torvkrukan från butiken. Lyckligtvis finns ett mycket bättre sätt: att odla basilika från frö, hydroponiskt. Det är superenkelt – och ger dig en riklig och långvarig skörd till en låg kostnad. Men innan du sår ditt första frö behöver du välja en sort, bara det!
Sorter att välja på
Det finns flera sorters basilika du kan odla:
- Vanlig basilika: Sorter som Genovese, Sweet Aroma – klassisk smak.
- Thaibasilika: Smakar anis – perfekt till wok och curry.
- Citronbasilika: Frisk citruston.
- Storbladig basilika: Blad stora som sallad – imponerande, men rekommenderas inte (ofta gles).
- Småbladig basilika: Kompakt, dekorativ – fin som garnityr.
Vad du odlar är en smaksak. Själv odlar jag främst vanlig basilika, ibland thaibasilika till thaimat.
Sådd – starta din basilika hydroponiskt
Så 2–3 frön i en odlingsplugg (vi använder de från Nelson Garden). Håll pluggen fuktig tills fröna gror – oftast inom 3–5 dagar. När plantan har fått sina första karaktärsblad (ej bara hjärtblad) börjar den växa till sig snabbt.
Placera pluggen i ditt hydroponiska system – t.ex. Kratky, DWC eller ett vertikalt torn. Vill du inte bygga själv rekommenderar vi Harvy som ett bra startkitt. Se till att det finns tillgång till ljus och näringslösning redan från start. Vi använder så klart vår egen Hydromineral som är optimerad för basilika.
Tips: Vill du slippa så nytt varje gång? Toppa en etablerad planta och sätt skottet i en ny odlingsplugg – den bildar rötter efter några dagar och blir till en ny planta.
Tillväxt och skörd
En basilika kommer att etablera sig och vara fullvuxen inom bara 4 veckor från det att du sätter fröet. Oftast kan du börja skörda redan efter 3 veckor och gör det genom att toppa plantan och låta sidoskotten förgrena sig, vilket också ger en mer kompakt planta.

När plantan är fullvuxen kommer du att få ett stort rotsystem som gärna dricker mycket vatten. Har du flera fullvuxna basilikor i ett Kratky- eller DWC-system så räkna med att behöva fylla på rätt så ofta, särskilt om de står soligt och varmt. Det är inte ovanligt att du kan få skörd på en basilika under 2–3 månader, men efter det börjar den bli lite för stark i smaken och går lätt i blom. Du kan då antingen ta ett nytt skott och rota i en odlingsplugg och börja om, alternativt så nya fröer.
Var trivs basilika?
Basilikan är rätt så anpassningsbar, men det är tydligt att den är en varmvädersväxt. Till skillnad från till exempel dill eller sallat, som föredrar svala temperaturer, behöver basilika både värme och ljus för att trivas.
Tänk därför ett soligt och varmt läge hellre än ett svalt och skuggigt. En fönsterbräda i söderläge eller ett växthus fungerar utmärkt. Blir det för kallt, så kommer plantan mest att stå still och inte växa vidare.
Basilika behöver också mycket ljus – gärna 12 till 14 timmar per dygn. Under vintern eller vid inomhusodling där ljuset inte räcker till är växtbelysning nästan nödvändigt. En enkel LED-panel räcker långt för att hålla plantorna kompakta och välsmakande.
Hur mycket näring behöver basilika?
Du kan odla basilika framgångsrikt i alltifrån ett ledningstal på 1 mS/cm till 2 mS/cm. Vi brukar sikta på cirka 1,6–1,7 mS, lite beroende på hur varmt det är och hur mycket de dricker.
Om det är väldigt soligt kan du ha ett lägre ledtal på runt 1–1,2 mS utan problem, medan om du odlar under vintern med mindre transpiration och växtbelysning så lägg dig högre, runt 1,7–1,8 mS/cm.
Om du inte alls förstår vad jag pratar om så syftar ledningstalet till mängden näring i vattnet. För exempelvis Hydromineral så ger 1,5 krm per liter ett ledningstal på cirka 1,4 mS/cm, lite beroende på vilket kranvatten du har.

Vanliga problem
Skadedjur: Eftersom basilikan har späda blad tycker många bladsugande insekter om den, såsom trips och löss. Lättast är att börja om då, och/eller spola av plantorna regelbundet under kranen.
Magnesiumbrist är vanligt. Basilika älskar magnesium och det är inte ovanligt att du får ljusa partier mellan venerna. Eftersom vi har basilika som referensväxt har vi därför tillräckligt med magnesium i vår egen hydroponiska växtnäring Hydromineral. Du kan även tillsätta magnesiumsulfat separat.
Rotröta kan uppstå om det blir väldigt varmt och du inte syresätter vattnet. Det finns känsligare kulturer, men det kan hända. En liten luftpump är en billig försäkring i varma odlingsmiljöer.

Favoritsystem för basilika
Alla hydroponiska system utan substrat fungerar bra för basilika, till exempel:
- DWC
- Vertikala torn
- Kratky
- NFT
Du behöver oftast ingen extra syresättning, men det kan vara värt att lägga till om du odlar i en väldigt varm miljö (se rotröta ovan).
Du kan såklart även odla med substrat, men eftersom kulturen är kort och du kan få skadedjur är substratlöst oftast det bättre alternativet.
Vad gör man med all basilika?
Förutom att ha den till pastarätter som garnityr så är den god att göra röror på, en klassisk pesto är aldrig fel, men testa även att göra chimichurri. Det gör vi på våra dagskonferenser ibland till matiga sallader eller rostade rotfrukter, supergott! Att frysa eller torka den rekommenderas inte, basilikan tappar för mycket smak. Här är ett recept på något gott du kan göra med mycket basilika
Chimichurri på basilika (ca 3–4 dl)
Ingredienser:
- 4 dl löst packade blad
- 1 dl färsk bladpersilja (kan uteslutas eller ersättas med mer basilika)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd chili (alt. 0,5 tsk chiliflakes)
- 1 msk rödvinsvinäger (eller vit balsamvinäger)
- 2 msk citronsaft
- 2–2,5 dl olivolja
- Salt och svartpeppar
Syran är viktig i chimichurri så uteslut inte vinägern, och kom ihåg att använda riktig olivolja. Vi köper en fin ifrån Togora gård som är supergod, rekommenderas varmt!