Rötat matavfall som näringskälla vid tomatodling

Tomater odlade med rötrest från Biogas.

Tomater i Grobrukets växthus i Alnarp sommaren 2022.

Grobruket har tillsammans med SLU och NSVA (RecoLab) i ett projekt finansierat av Partnerskap Alnarp och Region Skåne utvärderat möjligheten att nyttja matavfallseffluent från RecoLabs biogaskammare som ett gödselmedel.

Hållbara alternativ till mineralgödsel för tomatodling

I stort sett all kommersiell tomatodling i Sverige gödslas med mineralgödselmedel. Den stora fördelen med denna praxis är möjligheten att styra näringstillförseln med en stor exakthet. Nackdelen är att mineralerna bryts från gruvor eller utvinns genom energikrävande metoder som nyttjar fossil energi. Utvinningen av dessa mineraler är förknippat med en rad problem såsom förstörelse av natur och utnyttjande av arbetskraft. Att hitta alternativ till mineralgödseln är därför en viktig fråga.

RecoLab i Helsingborg är en utvecklingsanläggning som drivs av Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB (NSVA). Här rötas matavfall från ett närliggande bostadsområde för att utvinna biogas. Matavfallet mals ner i en avfallskvarn för att därefter med vatten spolas till RecoLab. Efter rötningen till biogas av matavfallet återstår en näringsrik effluent (biogödsel), som 2022 användes som flytande gödning i ett tomatförsök i Alnarp.

Resultatet visar att vi inte kan se någon signifikant skillnad på tomater som gödslats med biogödsel och de som gödslats med konstgödsel.

Föregående
Föregående

Hydroponisk odling på Tågarpsskolan

Nästa
Nästa

Plantering för skuggigt läge